Det kommer att bli ett bra år 2009

Det kommer att bli ett bra år 2009. Det känner jag på mig. Mest för att 2008 slutar så fantastiskt bra.

Eller vad sägs om ett par "tack Gude Gud upplevelser", lite självkännedom och en flaska cider.

Jag tog åt mig att laga kött till i kväll. Mest för att min mamma, i min glada barndom, lagade en alldeles underbar roséfilé varje gång det var fest hemma. Det var nog inte fest så där jätteofta hemma, men såsen den har satt sig fast i mitt minne. Varje gång jag tänker fest så tänker jag roséfilé.

Eftersom jag suger på att laga mat, så har jag aldrig lagat rätten själv. Alltså var det läääänge sedan jag åt den.

Men idag skulle det ske. Och jag handlade matvaror (eller skickade älsklingen att sköta det medans jag var på kalas igår) och sen började jag.

Det höll på att gå åt pipan på en gång. Man skulle ha skållade tomater i. Jag har aldrig skållat tomat. Och tydligen är det något alla kan, eller inte bör göra, för det finns inget recept i kokboken.

Men det klarade jag galant! Och jag kände redan att "I´m going to conquer the world"!

Sen följde jag receptet till punkt och pricka.

Minus 250 gram smålök. Och det var visseligen hälften av mängden man skulle ha i, men det var så fruktansvärt jobbigt att skala.

Sen ringde mamma. Och informerade att man kunde ta burktomat, färdigskållat. Och vanlig lök och finhacka.

Men jag fortsatte. Och rörde och vispade och följde recept till pricka.

Sen ringde jag mamma och sade att det skitreceptet är fel. Och fick veta att man inte ska dubbla mängden redning om man dubblar ett recept. Var visst någon oskriven lag som jag inte kände till.

En timme senare, precis innan jag ska hälla på den sås som jag älskat sedan barnsben och slitit för att få till, på köttet, så smakar jag på den.

Och inser att när jag var liten måste jag haft mina smaklökar i arslet.

Tack Gode Gud för att jag inte hällt på den på köttet redan.

Tack Gode Gud att Konsum har öppet så man kan köpa mer ingredienser till ny sås.

Tack Gode Gud för att jag nu kan släppa tanken på Roséfilé så fort någon säger fest.

Och slutligen Tack Gode Gud för att du tvingade mig att lära mig att skålla tomat. Fast nästa gång du vill ha kökslektion, kan vi ta det en dag när jag har lite mindre att göra? Tack.

Nu ska jag dricka lite cider.

Punktmarkera

Vi får gäster i kväll.

Det ska bli så skitakul.

Tills jag inser att mitt hus ser ut som om någon kombinerat intaget av ett stort sömnpiller med en stor tub laxermedel.

Jag får alltså börja städa.

*samtidigt som jag stressat springer och tittar på köttet, som fortfarande är fryst... vafan, det skulle ju vara tinat nu ju... som om det skulle gå fortare att tina om jag stirrar på det var 4:e minut.*

Och jag städar.

Och jag städar.

Och jag inser att jag är på fel ställe och städar, för inne i tvätstugan borde ingen tillbringa kvällen.

Byter taktik samtidigt som jag inser att jag måste prioritera.

Sätter igång att punktstäda.

Bland annat micron.

Hoppas hoppas hoppas verkligen att någon kommer att använda den ikväll.

Annars får jag väl njuta av att jag iallafall går in i ett nytt år med en ren, blank och fin micro. Det är inte illa det inte.

GOTT NYTT ÅR!

Glömde visst...

Jonatan sov borta hos en kompis för första gången i sitt femåriga liv.

Jag informerade om allt.

Sovsällskapet - hunden Bullen.

Kissrutiner.

Frukostrutiner.

Att de kunde ringa mitt i natten om han blev ledsen.

Att han helst sover utan pjamas.

Och en hel del annat.

"Glömde" visst bara bort att tala om att han är morgonpigg.

Imorse sov jag och tjejerna till klockan 8.

Redan 06.10 var de uppe och lekte i det andra hushållet.

Illa valda julklappar

Läste just en artikel om illa valda julklappar. Om vad föräldrarna retar sig mest över i julklappshysterin. Och självklart kan jag inte låta bli att tänka och tycka:

Tanja önskar att sonens farbror tänkt efter lite innan:
"Den värsta leksaken vår 5-åriga son fick var en tågbana som han fick från sin farbror. Vår son tjöt av glädje när han öppnat det stora paketet och ville såklart att vi skulle sätta ihop banan så snart vi kom hem. Problemet är bara att vi bor trångt, tre personer i en tvåa, och den där tågbanan kommer inte att göra saken lättare.
Men hur förklarar man en sån sak för en liten 5-åring? Självklart kommer han att få leka och njuta av sin tågbana, men jag och min sambo håller tummarna för att han snart tröttnar på den så att vi kan plocka isär den och gömma undan den. Till dess får vi kliva över den varje gång vi ska in i sovrummet."

Katrin fasar för att både hennes och barnens hörsel är i fara:
"Jag och min svärmor drar inte alltid jämnt. Vi har olika uppfattningar om det mesta. Igår fick minstingen en rymdpistol av sin farmor. Den tjuter och låter på ett väldigt irriterande sätt när han använder den. Som tur var vet jag att mina pojkar brukar ledsna på såna här skräpleksaker rätt fort."

Micke är trött på leksaker som barnen inte vill leka med:
"Min 6-åriga dotter fick jättebra julklappar i år, mycket saker som hon kan sitta och pyssla med länge. Men hon fick också två smörgåsar gjorda av tyg. Hur länge kan man leka med tygsmörgåsar? De är roliga i en kvart på sin höjd, sen hamnar de i något hörn där de glöms bort. Snacka om att slänga pengarna i sjön."


Ehm, Vi har oxå en farbror. Som inte har egna barn. Och som är en fifty-fifty blandning av Tanjas "farbror" och Katrins "farmor". Det ska låta högt, röra sig mycket och vara skitkvalité. Har tröttnat. Förr har jag kastat in prylen på vinden efter 30 minuters plågande och låtsas att den försvunnit, spårlöst. Sista gångerna har jag dock tvingat älsklingen att tala om att den gick sönder efter 30 minuter och krävt kvitto för "reklamation". Sen har vi köpt något annat istället.

Och Micke.... jag skulle döda för en tygsmörgås till mina barn. Den låter inte. Den gör inte ont om barnen kastar den på varandra. Den kan inte gå sönder. Du vet inte hur bra du har det!


Så jävla ogenomtänkt

Scenario:

180 kilos mamma med medföljande knubbiga barn kliver in. I lokalen står en medmänniska som tittar upp.

Medmänniska - Nejmen, oj vad knubbig han är... den lille gossen.
Mamma - ..... jaa.........
Medmänniska - Ja, fast det är ju klart, han har ju att brås på, eller hur?
Mamma - .... jooo.... förvisso.....
Medmänniska - För inte ska väl barn väga så mycket i den åldern, va?
Mamma - .......

Suck.

Och jorå... det händer.

Kalla fötter

Mina fötter är fruktansvärt kalla.

För tredje kvällen i rad.

Dom är så kalla att jag skulle kunna ha dom som tortyrredskap. Om jag satte upp dom under tröjan på någon, sådär i ryggslutet.

Och det är inte kul.

Inte kul alls.

Kjederlig?!? Ehm va?

Jonatan fick ett LegoSet i julklapp. Modell större.

Med räddningshelikopter och medföljande räddningsflotte.

Allt detta packeterat i 4 olika påsar -  for easy esembly.

Självklart införskaffat i USA.

Tyvärr innehöll en av påsarna delar till något HELT annat set, så flotten finns inte!

KAT-A-STROF.

Så jag skickar ett mail till LEGO. Hojt Hojt, delar felar, fixa tack.

Mailet kunde sändas i valfritt språk, det stog det klart och tydligt uttryckt på LEGOS hemsida.

Så behändigt. Jag skriver på svenska. :-D


Idag får jag svar.

Och jag har lärt mig nått.

Jag ska ALDRIG åka till Danmark på semester. För jag fattar inte ett dugg vad de säger. Inte ens när jag läser väldigt sakta.

Det var kjedelig ( ehm, va?) å høre at det var feil deler i det nye LEGO® City settet deres. Vi gjør vårt beste for at våre produkter er perfekte men det kan hende av og til at noe går galt ( gris ???)og det mangler (ehm, va igen? Manglar gör min gammelmormor i tvättstugan, vad har det med lego att göra?)en riktig (va, har ni låssasbitar? Är dom för Mollgan att leka med?) bit i et sett.

Siden (
Sidan? Nä, en hel påse, som jag skrev i mailet) det mangler (använder fortfarande strykjärn) en hel pose i deres sett anbefaler ( anbefaler... gee, värst vad du tar i, det låter riktigt hotfullt det här) jeg at dere kontakter butikken hvor dere har kjøpt settet for å bytte det der. Det blir enklere enn å sende alle de bitene som finnes i posen fra oss. (Enklare för vem? Inte för mig? För mig är det jätteenkelt att bara vänta på en påse delar från er, faktiskt. Att åka till USA blir lite knivigt, ärligt talat)

Hvis det er noe annet vi kan hjelpe dere med, eller hvis dere har noen spørsmål, er det bare å ta kontakt igjen. (Ja, kan ni ta det på svenska?)

Med vennlig hilsen

Joanna Sypniewska
LEGO Direct


Namn

Får man döpa barnet till vad som helst?

Helst inte, säger jag.

Och jag kan inte låta bli att bli lite irro på dom som döper sina barn till udda namn, som är så udda att man oftast ber föräldrarna att upprepa sig efter att de presenterat den lilla. För så kommer det följdaktligen att bli även i fortsättningen för barnet.

Ursäkta, vad hette du sa du? Jaha, justja, det var det. Men oj nu har jag glömt det igen, kan du påminna mig är du snäll?

Och ännumer irro blir jag på de som väljer "vanliga" namn. Med ovanlig stavning. Typ. Sighsten. Razmuz, Vickthorya eller för den delen Ahmahndah.

Och för all del, de som döper sina barn till aplånga namn typ Maximiliam, men ändå säger att "men vi ska kalla honom bara för Max" Jaha, och varför döpte ni honom inte till det om han nu ändå heter så?

Sen har vi kategorin "vad tusan tänkte ni på nu då?"  Som den familj som döpt sitt barn till Adolf Hitler. Och pappan sade i intervjun att "det är väl bra, jag är säker på att ingen annan kommer att heta likadant". Jaaasåååå det är du säker på... och varför inte, kan man undra? För att det inte är ett passande namn, pucko.

Eller Falcon. Pappa druckit mycket öl, av en händelse?

Eller Mingus.. kanske inte?!? Orion då? Ehm... nä, lite för outerspace lixom. Hiro då? Är det bara jag som tänker "shaskigt uttal av Hero?!"

Fast det är klart. Min minsta heter Joline. Och vid ett tillfälle var det en bekant som sa "skulle hon hete Oliv sa ni?" Och en annan kontrade med "ja, så kan man väl oxå heta".

Men jag tycker det är fint. :-D

Och Sighstens mamma gillar säkert hans namn. Undrar bara om Sigge gör det eller om han kommer att föredras att bli kallad just Sigge av sina polare.

Hade helt och hållet glömt

Hade helt och hållet glömt att det var varmt i somras. Kommer du ihåg det?

Och för tydligheten skull kan jag meddela att jag gärna skulle skriva Tunisien på mitt flyttkort.

Smaaart

Ibland är jag så smart att jag blir rädd för mig själv.

Natalie behöver städa på sitt rum. Big time.

Jag är trött på att tjata.

Så jag bryr mig inte.

Utan istället lånar jag ut mina nya, fina, vita, mjuka, gosiga duntofflor.

De sitter på dotterns fötter i 20 minuter, sen blir hon alldeles kollosalt för varm i dom, och tar av sig dom.

Helt i enlighet med min plan åker de av i hennes rum.

Och helt i enlighet med min plan har hon nu letat förgäves i 30 minuter efter tofflorna då jag deklarerat att mina fötter är kalla och vill ha tofflorna på sig.

Och kommit på att hon nog måste städa.

Och eftersom jag kräver tillbaka mina toflor INNAN läggdags kan hon inte skjuta det på framtiden heller.

Ajm sååå smart!

Hon kommer att döda mig när hon inser att de står på toaletten.

amen, nu gråter jag med....

Sitter och finsurfar.

Har läst alla mina preggobloggar flera gånger, och funderar på om jag inte ska ta och lägga mig, som omväxling. ;-)

Men det går ju inte. Har ju redan sovit eftermiddagslur, ju.

Så jag ger mig ut på "ny-bloggjakt".

Det brukar vanligtvis gå till så att jag går in på mina favvobloggar och tar en länk i högen. Liksom jäkligt mycket random.

Så också idag.

Och då.... hittar jag en länk som kallades "puddingen". Låter ganska trevlig tycker jag. Klickar mig lite där och kommer ... ehm... hit?!?

Det tog ett par minuter innan jag fattade att det inte, igen, var fel på min dator.

Sen började jag gråta.

Men MallaBralla. Du är bara för snäll du! :-D

Och sen blev jag sugen på chokladpudding.

Coola brillor, jultomte och tuppen gal

Skånska är ett annat språk.

Ibland är det bra med tolk.


Gravidbesvär

Jag är fruktansvärt trött. Sover hundra timmar per natt. Ändå hinner jag med en liten eftermiddgslur.

Och jag äter kopiösa mängder med mat. Måste hela tiden tugga på något.

Och magen börjar puta förvånansvärt.

:-D

Är det så här varje jul?

eller är det en biverkan av att jag läser fruktansvärt mycket gravidbloggar just nu?

När man inser vad som är lycka

Det är lätt att inse vad som är lycka när man:

Packar matsäck och drar ut med 5 åringen i skogen.

Går och går och går, i strålande solsken.

Lyssnar enbart på fågelkvitter och 5 åringens rabblande om svärd, drakar och riddare.

Grillar god korv. Som blir varm hel igenom, utan att bli bränd.

Dricker varm choklad, som är så där lagomt varm utan att brännas.

Kommer tillbaka till bilen, precis lagomt till solnedgången.

Tittar på skogens prakt när det glittrar och glöder av solens strålar.

Kommer hem med stelfrusna fötter.

inser man att duntofflor  och en varm filt- det är lycka!

:-D


Do and Dont´s

När man har barn är det mycket som ska läras. Jag menar, när man får sin första unge - hur sjutton lär man sig allt?

Tur att jag har tre. Så att jag har kunnat träna på de två första.

Och så finns det ju hjälp för de som inte är lika lyckligt lottade som jag. Som har två att öva på innan fulländningen är total alltså.

Håll till godo.

Mamma Mia!

Jag gillar inte att se samma film två gånger. Har jag sett en film kan jag den, typ.

Igår kväll tittde vi på dokumentären om Mamma Mia - the movie som gick på trean. Jag var fruktansvärt skeptisk till filmen, men eftersom vi hade filmen hemma och hade bestämt oss för att se den slog vi på den efter att dokumentären var slut.

Jag som vanligtvis somnar innan huvudrollsinnehavarna hinner lägga ögonen på varandra satt dock hela filmen igenom och bara njöt.

Och grät en skvätt när ena pappan ville gifta sig.

Och när jag sett den en gång..... kollade jag på allt bonusmaterial. Inklusiva halva versionen i sing-back utförande.... Det vill säga att jag kollade på filmen en och en halv gång. Bara igår kväll.

Och i dag.... så har jag och Natalie sett den en gång till.

Behöver väl inte tala om att det är en film jag rekommenderar? ;-)

Törst!

Julmat två dagar i rad.

Och det enda jag känner är törst!

Vatten, någon... ge mig vatten!

Mirakel

Tänka sig, det hände sig ett par julmirakel hos oss. :-D

1) Vi vaknade til liiite lite snö. Det i sig är ett stort mirakel, för det såg inte lovande ut dagen innan.

2) Älsklingen har fattat alla damers dilemma att "jag har iiinget att sätta på mig". Jag talade om att "jag orkar inte välja kläder, så du får uppdraget att ta fram vad vi ska ha på oss idag".  30 minuter senare, fparkerad framför min garderob, hade han fortfarande inte fått fram något. Jag tolkar det som att han inte heller tycker att jag har nått passande. Själv menar han att jag har för mycket?!?

3) Jag fick en dammsugare av älsklingen i julklapp..... Mirakel skriker du nog nu?!?! Jo, för han packade upp den och trallade glatt på om alla finesser på den, och erkände faktiskt att han gillar den. YES! Jag lovar att jag inte ska ta den lyckan från honom. Aldrig.

Och det sista miraklet av alla. Nu är det över, för den här gången. Trodde där en sväng, när jag satt och väntade febrilt på tomten, att det aldrig skulle ta slut. ;-)

Julen är här


Tisdagstema - julpynt

Dagens tisdagstema är julpynt och man uppmanas visa upp sitt julpynt.

Själv har jag redan visat upp en bild på en julgranskula och en på adventsljusstaken så jag tog ett nytt kort. På mina underbara stoooora amerikanska snöflingor som hänger i fönstren och glittrar så fint. Speciellt en dag som denna när solen lyser underbart härligt.

Jag passar på att önska alla "Tisdagstemare" en riktigt God och Glad jul.     


Alladin eller Paradis

Föredrar du Alladin eller Paradis?

Själv föredrar jag Paradis.

Trillingnöt, Gräddnougat.... mums.

Alla getter hemma?

Kommer just från vårdcentralen.

Vi är inte sjuka. Jag och Joline alltså.

Eller typ, inte så sjuka så att vi behöver meducinius.

Och det känns väl skönt. Typ.

Men jag är faktiskt inte ett dugg mindre snorig för det, har inte ett dugg bättre röst för det och huvudet bankar inte alls mindre för det.

Så nu är det ju bara att försöka sig på de sista julförberedelserna trots motgångar.

Bestämde mig för att åka ut och köpa sirap och mandel för ytterligare en omgång knäck.

Lastade in julklapparna i bilen och åkte bort med dom till mamma och pappa, för att ha det gjort när jag ändå var ute och for.

Och när jag kom hem hade jag glömt att handla!!!

Halsen är det tydligen inga fel på, men minnet har fått sig en rejäl förkylning om du frågar mig!

Telefonförsäljare

Det är illa när telefonförsäljare ringer och försöker pracka på saker som man inte vill ha och inte tar ett nej.

Men det finns en sak som är värre.

När en telefonförsäljare ringer precis när man som småbarnsförälder har hittat en liiiiten lucka av ensamtid och sitter på toaletten och gör nummer två...

...och när man lyckats strypa av och dragit upp brallorna ifrån anklarna och hastat ut i hallen för att svara så lägger den jä-n på... precis i örat på en.

Najs bajs, eller?!?

Barnen sitter nere med sina kompisar och julpysslar.

Det limmas "igloos" för fulla muggar.

För att göra "igloos" tar man sockerbitar, lägger dom i en rund ring på ett styvare pappersark och sen tar på ett rejält lager med lim.

Ovanpå detta kommer ytterligare ett lager med sockerbitar, och ännnumer lim.

Det brukar gå åt sisådär en halv flaska lim innan sockerbitarna nått bra höjd, vilket är så där fyra lager med sockerbitar.

Det hör egentligen inte hit, bara du är med på att pysslet innehåller sockerbitar och lim.

Stora kvantiteter av lim.

Och i detta fallet även en sockersugen kompis.

För efter ett tag hör jag hur de börjar diskutera att äta sockerbitarna. Som man limmat redan. Typ som man gör med ett pepparkakshus.

Jonatan säger då "näää.... det går ju inte... för dom smakar ju bara en massa lim"

Varpå kamraten rappt svarar "det gör inget, bara man sväljer fort. Det här limmet smakar nästan inget alls"

Om han har problem med bajseriet i jul så hoppas jag att de inte skyller på mig.

Bääd plänning

Ibland skiter det sig. Det man har tänkt alltså. Och det har det gjort nu.

Jag hade planerat vad vi ska äta fram till jul.

Det skulle vara tacos, julkorv, lax och gröt & skinksmörgås.

Sen kom sjukdommar och elände ivägen.

Maten fick lixom flyttas fram ...

Och det går väl an. Om det hade varit för att "bäst-före-datum" på livsmedlen oxå hade flyttats fram. Men det har det ju inte!

Så idag står jag och steker köttfärs till tacos.

Kokar julkorv.

Och har skinkan i ugnen.

Och ändå har jag funderingen, vad tusan ska vi äta idag?

God Jul

Från mig till dig.

God Jul.

Nu är det nära.Och tur är väl det, för hade det varit veckor kvar hade vi inte haft en enda hel kula kvar i granen vid jul.

Att lära barnen

Som förälder har man många saker man ska lära barnen innan de är stora.

Allt har sin tid, och allt tar sin tid.

Vissa saker får man nöta länge på.

Andra saker går fortare att lära sig.

Just nu ligger vi i hårdträning med att lära Joline att spotta.

På kommando.Senare får vi lära henne att tandborstspottning inte är det samma som snorloskor.

Knäck

Nu har vi 70 stycken knäck ståendes på kylning. :-D

Barnen kommer att få smaka 5 stycken var innan de går och lägger sig.

Innan midnatt kommer det bara vara 10 styckan kvar.

För då är jag mätt.

Knäck är det bästa jag vet!

Arbetsfördelning

Älsklingen dammsuger. Hela huset.

Undertiden sätter jag ihop granen. Sätter i julgransljusen.

Och bestämmer att en av granarna slängs efter denna jul för att sedan införskaffa en ny nästa år.

När vi är färdiga får jag veta att älsklingen funderat på när julskinkan ska göras. Som idag eller i morgon.

Brukar arbetsfördelningen se ut så i svenska hem runt jul, eller är min familj så snurrad som jag tror?


Jul, nu kan du komma

Nu kan julen komma.

Granarna är uppe, och klädda.

Tomatarna står framme.

Klapparna är inköpta...

Eller föresten, kom inte än!

Jag ska ju slå in dom oxå, klapparna alltså....

Och skinkan är ju inte klar....

Och vad ska vi ha på oss på jul?

Näää... jag tänker inte ge mig ner på stan IGEN!!!

VA?

Jag dristade mig ner för att jul handla maten idag.

Tänkte att jag skulle stånga mig blodig med folk.

Döm om min förvåning när det inte var mer folk än det brukar.

Och ännu större förvåning eftersom det bara var 5, 6 om jag räknar med mig själv, kunder inne på systemet.

Börjar tro att det är något som är väääldigt fel.

Har julen redan varit och jag missat den?

Kåvepenin

Ett läkarbesök som varade i 1 timme och 40 minuter.

Resultat.

Kåvepenin 3X10 dagar.

Ibland hatar jag att ha rätt.

Halsfluss

Halsfluss... smaka på den du.

Det är vad jag tror Natalie har.

Och en god nyhet är att jag inte, som jag trodde i morse, kommer att ligga sjuk på julafton.

För jag kommer at vara däckad redan i morgon.

Not nice.

Sjukdom och elände

Natalie har 40 graders feber.

Och med febern kommer magvärk. Inte konstigt.

Men när hon för en stund sedan säger "Mamma, jag har så ont i magen. Det känns som om jag svalt en sked" då funderar jag om det inte är dags att söka för problemet!

Fisk i grönt sällskap.

Här är recept på det vi åt igår. Jättegott, fast jag var lite skeptisk till ruccolan, balsamvinägern och honungen. Men det blev supergött!!! Och smidigt var det med. Lätt att förbereda i förväg och det sköter sig själv i ugnen!

4 st laxfileér (men man kan ta vilken fisksort man själv gillar bäst)
8 potatisar
1 morot
1 gul lök
2 paprikor (1 grön och 1 röd)
100 g ruccolasallad
salt och peppar

Dressing
6 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 tsk honung
peppar

Gör så här:
Sätt ugen på 225 grader

Skala och skär potatis i mumsbitar, och morötter i stavar. Lägg på plåt och salta lite.

Sätt potatisen i övre delen av ugnen i 15-20 min tills den är nästan färdigstekt.

Skala och klyfta lök, och dela paprika i mumsbitar.

Lägg fisken på ett ungsfast fat och salta.

Sänk värmen på ugnen till 175 grader.

Lägg på grönsakerna på potatisen och ställ in fisken på gallret under. Stek allt 15 minuter eller tills fisken är klar.

Blanda dressingen.

Ta ur maten ur ugen. Rör ner ruccola i potatisröran och häll på dressingen. Lägg på fiskbitarna på toppen.

Servera med en klick creme fraiche.

Jättegott.

Nya giv

Sedan jag kom hem från USA, med tre månader av "annorlunda mat" bakom mig bestämde jag mig.

Jag ska baske mig inte hamna i "vardagsmatsträsket" igen. Och med det bestämde jag mig för sak nummer två.

Jag skulle aldrig mer laga samma samma samma mat som jag alltid gör. Fruktansvärt att säga, men vi lagar nog bara 12 olika sorters mat, dvs. på två veckor så har vi alltid någon repris på nätt vi ätit tidigare i veckan. :-(

Och är det under någon period man ska vara "mat-smart" och "husmodersaktig" så är det väl i samband med föräldraledighet då man ändå inte har "en massa annat att göra". Så nu är väl sista andetaget för att göra något, jag börjar ju snart att jobba igen, med vardagsstress som följd.

Hursomhelst. Jag har varit fruktansvärt duktig. Lagat MASSOR av "avancerad mat" som visade sig inte alls vara så "avancerad". Visst, vissa saker har varit totalt halvoätliga, men det mesta har gått ner. Och jag har fått massor av nya ideer på mat!

Tänkte jag skulle dela med mig.

Och fram till nyår fortsätter jag stenhårt med "inget av det gamla". Det borde funka... för jag har ju hållt på i över en månad.

Dagisredo, eller?

Ibland undrar jag om Joline är redo för dagis. Kommer hon verkligen att klara av allt som hon "ska" klara i dagismiljö?

Ju närmre dagen kommer för inskolning destå mer osäker blir jag... fast det borde vara tvärtom, hon blir ju dock alltid en dag större, klokare och mer begåvad för var dag som går....

Hur som helst. Vissa dagar funderar jag inte.

Som idag. När jag står och lagar mat.... hungrig som få. Steker sig lite pommes och hamburgare. Och inser att jag inte kan mata min lilla med det utan förbereder en burkmat. "Riktig mat", typ. Och med förbereder menar jag öppnar locket, och lyssnar efter klickljudet. "Skönt, den är fräääsch, har aldrig varit öppnad....mamma samvetet är dämpat... som med bomull " ;-)

Sen fortsätter jag att röra i pommesen. Och lägger in en tvättmaskin. Och öppnar posten. Och funderar på kvällsmaten. Och funderar på om jultomtarna verkligen ska fram i år. Och på hur gamal jag är, egentligen. (don´t ask)

Sen får jag i ena ögonvrån syn på hur min 1½ åring, som för ett tag sedan inte var "färdigutvecklad nog för dagis" står och äter direkt ur den öppnade burken med Sempers ovärmda potatis och fisk i räksås. Och halva burken är tom.

Och jag funderade som sagt på om hon var redo för dagis??? Vad tusan, öppnar man bara burken med mat klarar hon sig nog själv hela dagen.

Sticka ut hakan sin

Jaha... bara för att retas lite. Har märkt att ämnet kan reta gallfeber på sveriges bloggare, och så ska göras även här.

Eller förresten. Jag ska bara göra min åsikt hörd.

Att äta kött är helt normalt. Sen att det är en stackars ko eller gris som fått sätta livet till det struntar jag i. Kött är något som vi ätit i alla herrans år, och det ska vi nog fortsätta att göra lika länge till.

Barnen ska få äta kött utan att man för den sakens skull ska målande berätta för den lilla hur grisen blivit uppfödd och dödad.

Och om mitt barn inte får stora "ish-ursh-blä-an" och vägrar äta skinka så beror det INTE på att han/hon saknar etik och moral.

Det är en del i djungelns-lag (om du så önskar att kalla det för det) att djur ska födas upp enbart för det enkla syfte att förse oss med mat. Och så länge som vi konsumenter vill ha billig (nåja) mat så kommer de att födas upp på ett kostnads-effektivt sätt. Men nej, jag är inte beredd att betala 500 kr/kilo för fläskkarre bara för att grisen ska få stå ensam i ett bås och käka ur guldskål.

Nä, nu ska jag ta mitt lilla barn ut och andas avgaser. Det är också en del av uppväxten.

Tisdagstema - rött

Just ju, det är ju Tisdag idag... och Tisdagstema. Dagens tema är Rött, och jag behöver bara fundera några sekunder innan jag kommer fram till att min favoritbild tagen de senaste veckorna är just röd.

Den är inte "julig" på något sätt. Den är istället förknippad med ganska mycket sorg. Tagen på begravningen jag var på för ett par veckor sedan. Men ändå gillar jag den mycket.

För er som är stadiga besökare på bloggen, här kommer bilden i repris.
Och glöm inte - livet är väldigt skört. Ta hand om varandra lite extra i vardagen.

Kram!Ser du att rosen i mitten fäller ett par tårar?


Konstig fråga?!?

Tog med ett extra dagisbarn hem idag. Det var uppgjort sedan igår att Philip skulle få följa med hem och att jag skulle ringa hans mamma om så blev fallet.

Och det blev det. Han fick följa med hem.

Till historien hör att jag inte har en aning om vad Philips mamma jobbar med.

Jag skickade ett SMS när vi kom hem och talade om att hennes son befann sig på min adress och att han kunde hämtas klockan 17. Svars SMS:et lät inte vänta på sig, hon tyckte det var "OH så roligt att det gick för killarna att leka och att hon skulle passa på att åka till optikern efter jobbet, innnan hon hämtade upp Philip vid 17 tiden".

När jag fick SMS:et reflekterade jag snabbt över att numret var bekant, men med tre små barn extremt överenergerande hängandes runt benen blev det inte mer än en reflektion.

En stund senare bad killarna att de skulle få bada. Ordentlig som jag är skickar jag ett reply-SMS som ordagrant löd "Är det OK att killarna badar badkar? Jessica" Man vill ju inte hamna i dålig dager och låta barnen göra något som mamman inte gillar, typ.

1½ minut senare kommer svaret.

"Vi kan inte tolka din fråga. För personlig sökhjälp ring 118 118. Hälsningar 118 118 SMS"

Ojdå... hon måste ha svarat på mitt SMS från jobbet.

Utdrag från 118 118´s hemsida:

Utmana oss - fråga vad du vill!

Kom igen - smsa en fråga om vad som helst! Till 118118 kan du ställa frågor om allt mellan himmel och jord, dygnet runt, året om. 

Allt du behöver göra är att skriva frågan i ett sms och skicka den till 118118. Efter en liten stund får du svaret på sms.

Vi svarar så fort vi kan och försöker verkligen ge svar på allt, med undantag för frågor som är stötande eller ärekränkande,som undergräver respekten för mänskliga rättigheter eller diskriminerar någon pågrund av hudfärg , kön, religiös uppfattning , sexuell läggning eller nationalitet. Vi svarar inte på frågor som rör pornografi, eller sex med förnedrande eller våldsbetonad karaktär och tar inte heller ställning i politiska eller religiösa frågor , men kan svara i sakfrågor inom dessa ämnesområden.

Varje svar kostar 10 kr + ev trafikavgifter.

Undrar vad min fråga hamnade under för kategori?


Sena öppettider

Maken ber om att få "permission" för att "handla julklappar" efter barnen lagt sig.

Barnen lägger sig klockan 19.15.

Antingen har maken en älskarinna, eller så ska han handla julklappar till mig på Statoil.

Undrar vilket som är mest deprimerande.

Lärarinna

Det finns en anledning till att jag inte är utbildad småskolelärarinna.

Och det har inte med lönen att göra.

Jag skulle bli fruktansvärt osams med varenda liten kotte (och i förlängningen oxå deras föräldrar).

Och det finns nog lättare sätt att skaffa sig ovänner.

Tid över

Jippi!

Jag har köpt julfrimärken.

Och fick just 30 minuter över att skriva dessa förbenade korten.

Inser att jag kommer att få iväg dom i tid.

Jippi!

Bara ett problem.

Vart i h-vete har jag lagt korten?

Klappat och klart.

Så.

Nu har jag varit nere på stan och fixat de sista julklapparna.

Jag skulle köpa de två sista grejerna...

och när jag gick till bilen med 5 paket och ett kvar på stan (för upplock i morgon) kände jag mig nöjd.

Känner jag mig själv väl, och det anser jag att jag gör; hade det kunnat sluta med det dubbla antalet paket.

Nu får julen komma - köper jag mer paket får dom bli till nästa år. Så är det bara!

Julkort

Glöm nu inte bort att efter i morgon är det lönlöst att skicka julkort, för de kommer ändå inte fram i tid.

Det har jag lyckats med tre år i rad.

Och än har jag inte skrivit mina julkort så det kan bli kortlöst i år med....

*suck*

Födelsedag

I morgon fyller älsklingen år.

Jag tycker (vanligtvis) så synd om honom att han fyller så nära inpå jul...

Men i år är det skitbra.

Jag ger honom den bästa och dyraste persenten i födelsedagspaket...

...och hoppas att han fattar piken och ger mig något jättefint i julklapp.

Wish me luck!

Tala inte om du inte vet...

Det är dumt att ha åsikter på sånt man inte vet något om.

Att sprida sin föruppfattade mening utan att ha tagit reda på fakta.

Det är bra att ta reda på saker och ting grundligt innan man talar om om det är bra eller dåligt.

Lätt för mig att säga som dagligen står och gastar på Joline att det Inte är gott att suga på disktrasan.

Hum...Vad vet jag, egentligen?


Julkrubba

Idag har jag blivit kallad bajskorv (av Mona) och kamel (av Rijo).

Och fått barn utan att ha sex har jag ju uppenbarligen.

Så jag är nästan en komplett julkrubba.

För jag är säker på att Jesus pappa var en bajskorv. Eftersom han inte satte på mamman.

Och i en julkrubba finns det kameler. Va dom gjorde där vet jag inte. För visst sov de väl i ett stall?

Och ja... Maria var ju en jungfru... Det var bara förr i tiden de gick på den lätta. Sen infördes sexualundervisning på schemat och ALLA visste hur det gick till. Ändå är folk tvungna att testa.

Tjoho. Julstämningen flödar.

Det gör snoret med.

Kaviardinosaurie

Jonatan bläddrar slött i en bok. Om dinosaurier. Hans favorit.

"Kolla mamma, den här ser ut som han har kaviar på ryggen"

*tystnad*

"Fanns det kaviar då?"

Jag hann inte se var det var för sort. Jag sitter och funderar på inköpslista. Du kan ge dig sjutton på att jag glömmer pålägg och tar med en dinosaurie hem när jag handlar. Det blir lätt så när barnen delar upp vakennätter imellan sig så att de bara behöver ha skift var tredje natt.

Länkar

Jag hade en gång i tiden MASSA länkar. I favioriter alltså. Bloggar som jag ofta surfade in hos för inspiaration och goda skratt.

Sen åkte jag till USA. Bloggade inget under tre månader. Och direkt efter det att vi kom hem tömdes datorn på ALLT och länkarna "försvann".

Och i samma veva försvann oxå minnet för vart jag brukade vara och surfa.

Det är ganska trist. För nu för tiden har jag bara 5-6 stycken bloggar som jag dagligen hänger på. Som är intressanta.

Därför var det extra kul att få en kommentar från en av mina "gamla länkar"-vänner.

Och nu har jag 6-7 bloggar som jag hänger på! ;-)

Har du någon favorit? Ge mig adressen... kanske är det en av mina gamla guldgruvor som jag glömt?

Snö, banken och julbord

Tänk, idag är en sån där dag då allt händer. Igen.

Det vrålsnöar. Och jag är sugen på att gå ut och skotta.

Tyvärr kan jag inte det eftersom jag då förstör frissan och sminket. Ska nämligen på jullunch med jobbet idag.

Sen skulle jag behöva slå in julklappar. Tyvärr kan jag inte det så jag har två barn hemma som skulle göra katastrofalt mycket mer upppackande av klappar än vad jag hinner slå in.

Skulle även behöva ringa banken. Har ett supreförslag på hur jag ksulle kunna spara mer pengar, ganska så obemärkt. Men det kan jag inte, för Jonatan ropar var 3:e minut att han behöver nått i soffan där han ligger så att prata ostört är inte att tänka på.

Ja, egentligen skulle jag behöva en hel massa saker - men Jonatan är som sagt fortfarande sjuk. 40 i feber och nu har även hostan börjat tillta. Och att göra något med en liten som är sjuk är som att springa i gyttja. Man blir bara lite mindre smutsig med sjuka barn.

Och är det inte typiskt så säg. Det enda Jonatan vill göra när det snöra är att gå ut och åka skidor. Nu ligger det 15 cm snö. Innan han är frisk är det barmark igen. Men vi får väl hoppas på snö till nästa jul. Och att han är frisk då.

Fatta vad jag menar

Älsklingen och jag "ska inte byta julklappar" med varandra.

Det har vi sagt.

Idag var jag och införskaffade present nummer 5.

Till älsklingen.

Hoppas han förstår vad jag menar med "vi byter inga julklappar i år, va?"

sjugofem

Men snälla.

Skulle just skriva en kommentar hos en bekanting.

Och jag kan inte stava till 25.

Skrev sjugofem.

Sen stirrade jag bara.

Det var längesedan jag hade 5:a i svenska.

... men sjugofem lixom.

Hehehe

Det är lite bloggtorka. Både hos andra och hos mig. Läst de meningarna förut? *hehe*

Men så är det.

Och ingen är gladare än jag att jag hittat en ny favvo. Har suttit och läst länge nu.

Här är ett smakprov. Som jag är övertygad om att hon inte skrivit själv (för det har annat teckensnitt än de andra inläggen) men här är det iallafall. Jag har inte heller skrivit det själv. Men jag har funderat på ett par av frågorna. Faktiskt.

Visst är det tur att BVC finns (jag tror att förkortningen står för Barn leder Vanligtvis till Celibat). Där kan man som nybliven förälder få både hjälp och svar på en mängd frågor. Förutsatt att man vågar fråga det där man verkligen har behov av att veta. Själv har jag inte ställt följande frågor: 


Är det okej om man av tidsbesparingsskäl smörjer in niomånadersbebisens hår med potatismoset redan från början, eller måste man försöka stoppa det i munnen först? 


Exakt hur många reklamblad får en bebis äta per dag? Och är återvunnet papper nyttigare än vanligt papper? 


Hur mättande är sand egentligen? Står de sig längre på det än exempelvis gröt? Och vad innehåller egentligen mest järn och mineraler? 


Vad är nyttigast och innehåller minst socker - gröna eller röda kritor? Gröna, eller hur? 


Om bebisen badat i kattens vattenskål på morgonen, måste man ändå bada henne på kvällen? 


Hur mycket får man egentligen ljuga för små barn? Det där med tandtroll är tydligen okej, men får man kalla choklad för "mammas medicin", vinflaskan för "mammas välling" och öronpropparna för "mammas hörapparat"? Fast de senare brukar i och för sig mest kallas för "tack gode gud där är de!". 


Får man tejpa fast nappen? Bara lite lite grann? Och vilken tejp är i så fall hudvänligast? 

Om en tvååring kan svärord fast han inte går på dagis - vem kan man då skylla på? 


Kan man få en akut tid hos talpedagogen om ens barn envisas med att byta ut bokstaven s mot f, eller ska man helt enkelt sluta fitta ner? 


Om man känner en längtan efter att gömma sig för sina barn ibland - är garderoben eller tvättstugan det bästa gömstället? 


Om bebisen bajsar och det bara är tio minuter kvar tills ens man kommer hem, är det okej att låtsas att man inte märker det förrän mannen kliver in genom dörren och kan ta över det huvudsakliga blöjbytaransvaret? 


Och sist men inte minst: Hur talar man på ett jämställt, förnuftigt och snällt sätt om för pappan att jag vet bäst för jag har tuttar? Och att tuttargumentet absolut inte är överförbart till andra traditionella kvinnosysslor såsom att diska och tvätta. Trots allt har tuttarna använts till både uppfödning, tröst och nattning men mycket sällan till att skura rent stekpannan med.

Bloggen finns här om du vill läsa mer.....


Gitsies julutmaning

Det är bloggtorka! Både hos mig och andra. Men tack vare gulliga Gitsie så har jag faktiskt fått mig en rejäl gnutta inspiration till ett inlägg, som jag dessvärre inte har tid att skriva på nu. Så jag lägger in hennes julutmaning istället och uppmanar ALLA i min bloggomgivning att ta tillfället i akt och enkelt få till sitt egna inlägg! ;-)

Har du köpt en chokladkalender?

Ja jag har köpt till de 2 stora barnen


Om ja, har du öppnat några luckor för tidigt?

Jag har inte öppnat någon lucka... den var ju inte till mig... och jag är inte så förtjust i den billiga sliskiga chokladen ändå. Marabous schweitsernöt ska det vara!


Har du hunnit med att köpa alla julklappar?

Nä... tror jag inte. Är tyvärr en sån som aldrig SLUTAR köpa julklappar. Ser jag något som jag vill att någon ska ha köper jag... trots att jag är "färdig". Ska gå igenom skörden i helgen och "inventera"


Till vem är det svårast att köpa till?

Älsklingen. Ska jag köpa ngt som han vill ha, behöver ha... eller nått som JAG vill ha? ;-)


Dricker du alkoholfri glögg?

Ja... bara. Gillar inte starkvinsglögg! Godaste glöggen var blåbärsglöggen hos Indra! KANONERS!


Har det hänt att du aldrig stressat inför julen?

Varje jul i USA. Där fanns det för mig "inga måsten" och jag hade inga egna barn att tänka på. Bara njuta!!!


Hur många stjärnor ger du årets julkalender?

Ungarna gillar den och jag ha sett en sport i att kolla hur många IKEA grejer jag kan se i de program jag kollar på. Mest är 6 grejer i ett avsnitt! Stjärnor var det?!?! 3.


Vilken är den bästa julkalendern genom tiderna?

Heter den Trolltyg tro?


Säg en person som du velat säga "God Jul" till men aldrig vågat/orkat eller kanske glömt?

Till alla som gör något osjälviskt på jul. För någon de inte känner! Julen är fruktansvärd för de som är ensamna eller sjuka!


Vem är det som julpyntar hemma hos er?

Jag. Med hjälp av ungarna.... men jag "rättar till" när de lagt sig


Vem klär granen och vem bestämmer hur den ska se ut? Hur SKA den se ut?

Samma som ovan, men jag har "huvudansvaret" dvs. jag tar fram godkända kulor och sånt som får uppehålla sig i granen. Granen ska vara stilren, med samma färg på kulor och rosetter, samt lite glitter. Ungarnas gran uppe får alla hemskt fula barngjorda pynt och udda dekorationer. Ja, jag gillar INTE pyntet som ungarna drar hem från skola och dagis. Inte i granen iallafall. Fulast av fult är stora barngjorda sneda smällkarameller i granen!


Plastgran eller äkta?

Vill ha äkta, men kör plast för enkelhetens skull. Vi har ju ändå tre barn som skulle ruska av varenda barr på nolltid!


Älskar du att få julklappar eller att ge bort?

Ge. Fast det är kul att få med. Men jag är en givande människa. Älskar att se när de öppnar mina speciella paket.


Vill du fira julafton utomlands eller i vårt kära Sverige?

Spelar ingen roll. Vore väl kul med något annat ställe nån gång.


Känner du någon julstämning nu?

Njä..... det gör jag nog inte. Vill mest att det ska vara över.


När kom din julstämning?

Den kommer nog på julafton. och infinner sig i en halvtmme eller två. Sen går vi vidare mot nyår.


När ska man sätta upp adventsljusstakar? När är tidigast vs senast?

På adventsöndagen. Max på sen lördagkväll. Gillar inte de som är ute en vecka innan. Gillar heller inte de som är en vecka sena. Vad tusan, kan inte folk passa tiden, eller?


När julpyntar man?

Adventspyntar till advent, med stakar och lucior. Tomtar till lucia och gran någon dag innan julafton.

Skickar du julkort?

Ja


Vilken senap till skinkan?

Slotts... vanlig eller stark.


Viktigaste på julbordet?

Det som kan ätas kallt när alla andra äter efterrätt. Jag älskar att gå och småäta efter själva måltiden. Så ägghalvor, köttbullar... och faktiskt farfars Janssons frestele. Mammas smakar pärkele!


Julmusik jag inte kan vara utan?

Ingen....


Världens bästa jullåt?

Vet ej.. men "Last Christmas" med Wham (var det väl, va?) för att den är så fruktansvärt smörsnuttig


Julknäcke eller vörtbröd?

Tack, men nej tack. Bröd och potatis kan man äta året runt, så det fyller jag inte magen med på jul.


Vilket julgodis är viktigast? Gör du det själv?

Knäck. Ja, det försöker jag med... men det blir oftast inte bra. För kladdigt, eller stenhårt. Men det är jul!


Vilka traditioner har ni? (av tidigare svar att döma så är det julafton det handlar om)

Julstrumpa till barnen. Samlas hos mormor och morfar runt 13 tiden. Äter och tänker att vi ska kolla på Kalle, men det blir inte av, för vi äter så länge. Paket öppning när tomten kommer runt 17 tiden. Då infinner sig ett totalt kaos. Morfar springer runt och samlar papper i svarta säckar och ungarna river i papper. Alla öppnar paket samtidigt. Sen äter vi risgröt och skinkmacka (de som orkar). När barnen kommit till ro byter vi vuxna en varsin julklapp - något som man har hemma och som man inte vill ha längre. Det blir jättekul, för det finns ett par Svartepetter som ingen vill ha, och de byter ägare varje jul.

Färdiginslagna paket eller paket att slå in hemma?

Vore det inte för att det alltid är sån mängd att slå in så vore det kul. Jag föredrar fina affärspaket.


Fetstila det du gillar nedan..

Pepparkakor, skumtomtar, ischoklad, köttbullar, julkorv, lax, revbenspjäll, paradis, rullsylta, glögg, rödbetssallad, ris a la malta, risgrynsgröt, lussebullar, knäck, marsipan, prinskorvar, julskinka, sill, Janssons frestelse, alladin, pastej, julmust, dopp i grytan, hemma, borta

  

5 fördelar med julen
* Att få fundera ut julklappar till nära och kära
* Att få frossa i god mat
* Att se barnens förtjusning
* Att det är OK att ha tända ljus
* Att mumsa på en mjuk skinkmacka i granens sken

5 nackdelar med julen
* Köphysterin
* Bortskämda människor som inte blir "nöjda" med sina julklappar
* Stressen som omger julhandel och julförberedelser
* Att man "måste" en massa. Hälsa på människor som man under resten av året skiter fullständigt i, men under jul, då minsann ska man träffas och ses.
* Att det oftast är så kallt.


Mitt saffransbrödsrecept

Saffransdeg:

 • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
 • 150 g smör
 • eller margarin
 • 5 dl mjölk
 • 1 burk (à 250 g) kesella (valfri fetthalt)
 • 2 frp (à 0,5 g) saffran
 • 1,5 dl strösocker
 • 0,5 tsk salt
 • ca 17 dl mjöl

Pensling:

 • 1 st ägg

Garnering:

 • russin

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).

3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.

4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.

5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.

6. Pensla brödet med uppvispat ägg.

7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.

8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.


Hektisk ledig dag

Idag är en ledig dag - älsklingen jobbar inte och Jonatan ska vara hemma från dagis och mysa.

Naturligtvis så:

Behöver syrran hjälp med reklamutdelning

Jonatan visar sig vara sjuk och vi ska baka saffransbullar...

Vagen är såld och köparen vill även att jag går igenom allt annat som jag kan tänkas sälja. Gärna idag.

I eftermiddag försvinner älsklingen till jobbbet och blir borta hela kvällen på kurs.

Natalies säng ska bäddas rent.

Varför ska allt ske på samma dag?

Vagn på annons

Har bestämt mig för att sälja Jolines vagn. Det börjar bli dags att skaffa sulky till snuttan.

Och som jag nämde tidigare har jag lite svårt att sälja saker. Vill inte känna mig gniden och ta betalt för skräp.

Men den här vagnen är i nyskick. Fortfarande. Faktiskt.

Så jag bestämmer mig. Ut på annons ska den. 500 kronor.

Får ramaskri från omgivningen. Minst 2000 ska den säljas för.

Om inte mer!

Gör i ordning annons och sätter 1800 kr för den.

Ikväll åker annonsen ut. Om den inte redan är såld då. Har en spekulant.

Jag skulle inte passa som försäljare av begagnade bilar.

God? morgon

Vaknade straxt efter 5 av att Joline vaknar till... men tystnar. Ligger sedan vaken tills klockan ringer 6.50.

Går upp och väcker stora barnet - det går, men med nö och näppe. Hon är så morgontrött.

De andra vaknar 07.30 och då inser jag att hade det varit helg hade vi alla kunnat sova till 07.30... surt konstaterar jag att själv har jag varit vaken i 2½ timme, till ingen nytta.

Och sen är det bara att trösta lite och rycka ur sängen. Jonatan har haft en olycka i natt och det händer, peppar peppar, nästan aldrig. Han blev lite ledsen.

Duscha honom, samtidigt som jag stoppar in bäddmadrassen i tvättmaskinen och ser till att få iväg Natalie till skolan.

Springer ut med soporna, sopbilen kommer ju idag.

Klär Jonatan och mig själv. Knölar ner Joline i overallen och cyklar till dagis.

Kommer hem och äter frukost.... och känner att luften går ur mig. Nu ska det bli skönt att lägga sig och halvdåsa i soffan.

Men nä. Nu är Joline pigg som skrutt.

Vissa mornar känner man att man lever!

Julklappsekonomi

Bjuder in Natalies bästa kompis på julfest.

Tjejerna ska tillsammans få baka, pyssla, mysa och äta gröt och skinkmacka dagen före jul. Ha "lilla julafton" helt enkelt.

Och till julafton tillhör att byta julklappar. Tycker jag.

Och det är tanken som räknas.

Gissa om jag lackar till när frågan blir "hur mycket ska vi köpa för"?

Ahmenvafan, ska vi bara byta pengar kan vi väl bara ta varandras kontonummer?

Eller?


Jolines ordföråd

Joline ökar, mycket långsamt, på sitt ordförråd.

Hon har sedan länge sagt "mamma".

Sen uttökades det med "pappa" (som hon använder mycket sparsamt)

För 2 veckor sedan kom ordet "lampa"... eller "mmm-pa", men jag fattar ju vad det är. ;-)

Och så idag. Ord nummer fyra. Klart och tydligt!

"Bompa".

Kom inte och säg att TV inte har inflytande på våra barn!

Lördagsgodis

Igår var jag så fruktansvärt mätt efter maten att jag inte orkade äta mitt lördagsgodis.

Gissa om jag är glad för det just nu.

Filt i soffan och moffa godis... :-D

Matpreferenser

Igår grät Jonatan som bara den innan maten.

Jag lagade hasselbackspotatis och kyckling i currysås.

Han ville ha gröt!

Idag vill han inte ha kvällsmaten, bakad potatis och smarriga fyllningar samt chokladpudding med grädde.

För han åt 2 korv och bröd när vi var ute tidigare.

Han är nog inte släkt med Carl-Jan Granqvist.

Loppis

Jag är inte direkt mycket för att gå på loppis. Har lite svårt för att gå och lyfta på andras skit och sedan gå vidare... Visst kan det vara vääldrigt kul, om man hittar fynd, men oftast så går jag bara runt med en klump i magen och lider med människor - för fy sjutton vad mycket skit folk försöker att få pengar för.

Sen - det slår aldrig fel - varje gång jag är på loppis med barnen i allafall - så får vi med oss något riktigt skit hem. Och inte sånt som vi betalat för , nä sånt som folk skänker till oss. *suck* Jag vet inte vad det är, om jag ser så fruktansvärt fattig och bedrövlig ut, eller om folk (mest tanter, men även andra) tycker så fruktansvärt synd om mina barn när jag säger att "nä, vi ska inte köpa ännu en prydnadsgås att ställa på ditt rum" ...

Idag stod vi och tittade vid ett bord där damen i fråga (förövrigt en dam med ytterst osmaklig stil i sitt hem, om man tittade på det hon försökte sälja) försökte sälja diverse prydnadssaker och tomtar som sett bättre dagar. Genast trugade damen på Jonatan en snögubbe, modell fulare. ! "Klart du ska ha, den är väl så söt"  Jonatan tackade och tog emot och jag frågade självklart vad damen skulle ha för den, och hoppades på att hon skulle dra till med 20 kronor så att jag hade kunnat säga att så mycket pengar har jag tyvärr inte kvar.... men icke... "Nä, den får han ta". Långsamt svalde jag och började gå....

Då upptäckte hon att Joline var med i släptåg och "givetvis ska lilleBROR ha en sak med" (ofta man klär en bror i helrött från topp till tå och med en rosa tröja som sticker ut från overallen) och vips satt hon med en snöglob i plast i handen.

Natalie strosade själv runt med sin kompis och fick med sig ett par sandaler, 2 örhängen och tidningar. Oxå gratis. Av kompisens mamma. Och jag vill bara skrika "jag vill inte ha skiten"....

Men men.... jag hittade ett par hockeyhandskar, 6 hockeypuckar, killskridskor med skydd, en förklädesklänning strl 86, 2 saxar, 3 pussel, regnbyxor strl 116, en leksaksstykbräda, 4 bioniclegubbar i kartong, en nytillverkad ljusstake och en nystickad halsduk till Natalie. Allt för 240 spänn.

Bara bra grejer!!!

Men det är klart - de som sålde det kanske tycker det var skit....:-D

Om jag skulle göra ett rens hemma och sälja det som jag inte vill ha kvar skulle jag nog kanske kunna tjäna mig en hacka.. men nä.... Har nog annat för mig! :-)

löööve was in the air...

Shittans.

2002 åkte jag till USA och älsklingen var kvar hemma de första 6 veckorna (sen kom han efter och hämtade hem oss)

Jag var fortfarande fruktansvärt nykär.

Idag hittade jag ALLA mail som jag skickade honom under de 6 veckorna...

Shittans!!!

DET var rolig läsning.

Nya skor

... åsså köpte jag nya skor idag.

Supersköna!

Yeah!


Sanning?


"Mamma, jag satt BARA i soffan och tuggade tuggummi. Bara!"Något får mig att tro att han tummade lite på sanningen. :-)

Det sitter stenhårt fast... går inte bort när han badade och jag får inte pilla bort det, för det sitter fast i hårstråna med gapskrik som följd.... Det kommer nog att få slitas bort! Snacka om att det lördagsgodiset räckte länge!!

Nyfiken blå

Pensionärer har ett rykte om sig att vara fruktansvärt nyfikna.

Det ryktet är inte hellt obefogat, om du frågar mig.

Men nu till ett helt annat ämne.

Vår granne, en dam i 55+ åldern har på senare tid varit hemma på dagarna.

Hum...

Är hon sjukskriven?
Har hon förlorat jobbet?
För inte är hon pensionär än???
Hon ser ju inte sjuk ut...
kanske hon har fibromyalgi - det syns ju inte utanpå kroppen....
eller cancer
hum....
jobbade inte hon inom vården?
Mycket neddragningar där....
fast hon borde ju jobbat så länge att hon är bland de sista att gå.... eller???

hum....

Man kan ju inte gärna fråga grannens karl... för det är nästan bara han som hälsar och pratar lite...

Jisses vad jag kommer att bli odrägligt nyfiken när jag blir pensionär!

Toppendag? :-/

Åh, vilken toppendag jag har framför mig....

* Sy upp ett lucianattlinne
* Stryka detsamma
* Tjoffsa till en luciakrona med glitter
* Fixa väldans trevlig fikakorg
* Gå på socialt tvingande fest
* Bli vald som klassförälder

Som en reminder:

Jag hatar att sy...

och det samma med att stryka...

Jag vet att kronan kommer att bli 1) för liten och sitta som en liten glittrande bajsprutt längst uppe på huvudet eller 2) för stor och därmed halka ner över ögonen hela tiden

Jag äter inte fikabröd - därmed anser jag att det är fullständigt onödvändigt med sådana attiraljer

Festens övriga deltagarare skulle jag helst vilja slippa träffa... ja, delar av dom i allafall.

Och det är ingen annan som kommer att vilja vara klassförälder - så det kommer att suckas och stönas och tittas i backen när ämnet kommer upp. 30 minuter senare kommer det att klappas i händerna när 4 mindre lyckligt lottade föräldrar sitter med ämbetet i en termin framåt!


Uppdäjt:

Linnet (varför det nu heter så? Det är ju hellångt och har ärmar! Säkert en karl som kommit på det) är upp-fållat. Hoppas nu bara det håller... och det bör det göra om Natalie gliiider fram på golvet. 

Och kronan har blivit såååå fin... med glitter.. och rött band. Ja, där fick jag till det! *stolt som tuppen*

MEN, som vanligt... solk i bägaren. Tror du ljushe##tena funkar? Det kom jag på när den var klardekorerad..... De glöder lite svagt... som man kanske kan se om man är i det dystraste svartaste mörker man kan tänka sig.. och har bra fantasi. Kan man måla lamporna gula och sitta i publiken med en ficklampa och lysa på henne?

Uppdäjt 2:

Tänk vad lite nya batterier... och lampor kan göra. Och fikat är fixat. Bara resten kvar nu alltså!

Det lackar...

Det lackar mot jul....Hoppas din jul kommer att fyllas av förundran och glädje!
:-D

Kasslertorn och hasselbackspotatis

Idag har vi ätit underbart god helgmat... mitt i blanka veckan! Natalie sade att det var godare än McDonalds och Jonatan tyckte det klådde pepparkakor. Och det vill inte säga lite!!!!

Och det var faktiskt inte meningen att det skulle bli "så god mat" mitt i veckan... detta är ett rent påhittat recept som började med "vad tusan ska jag göra med kassler" och slutade alltså fantastiskt gott!

Jag skalade potatis och bestämde mig för att göra hasselbackspotatis av dom..... Varför vet jag inte.... det brukar jag ALDRIG göra. Det blev en hel del att skära...  (för den stackare som inte vet vad hasselbackspotatis är så skalar man en potatis och sedan skär små skåror i den, dock inte helt igenom)

De fick sedan stå i ugnen, 225 grader, med lite smörpensling och topping av ströbröd och salt i dryga 45 minuter.

Under tiden tog jag kasslerskivor,
bredde dom med lite senap,
lade på en TUNT skuren äppelskiva
lade på en tomatskiva
lade på lite rödlök
snöade över lite svartpeppar
och toppade med riven ost.Detta fick sedan stå med i ugnen de sista 15 minutrarna.Till detta serverade jag en överbliven sallad från igår och, som grädde på moset, creme fraiche med smak av fetaost och tomat. Underbart god, både som kall och varm sås.

Hade jag inte haft denna sort hemma hade en vanlig creme fraiche blandad med en halv burk majs och 1 msk grillkrydda oxå varit supergod till!

Hum.. jag inser just att inköpslistan för detta recept är hur simpel som helst. Alla har väl potatis,senap, salt, peppar, ströbröd och smör hemma? Det som behöver inhandlas är kassler, äpple, tomat, lök och ost.... ja, också creme fraichen förståss......

MUMS! Detta ska jag absolut göra igen!!!!

Mumma

I dag ska jag festa till det.

Jag har köpt en Finduslåda - sån där djupfryst historia.... smaken "Chicken Cordo Blue Schnitzel"

.. och en liiiten påse lösgodis.

.. och har hämtat in posten... en hel hög med brev...

Och skäms nästan över min barnsliga förtjusning.

Vad har föräldraledigheten gjort med mig? Så här kände jag ju bara för ett stundande besök på 5 stjärning krog med medföljande intag av alkoholhaltigdryck innan jag fick barn...

Energizerbunny - släng dig i väggen!

Jag hade tänkt mig att frivilligt anmäla mig som klassförälder för Natalies klass nästa termin, för att liksom "ha det gjort". I morgon är det Luciafest i klassen, (med medföljande "nominering av klassföräldrar") och detta mail gick ut till samtliga föräldrar:

Vill ni uppleva det där riktigt äkta? Vill ni virvla, vill ni älska, vill ni leva livet bara en liten stund och få en skymt av paradiset genom vinterrusket så ska ni läsa detta.

Det finns en vibration av förväntan i den plötsligt så kyliga luften i vår lilla stad. Ingen vet ännu säkert men mången förnimmer ändå det oundvikliga som är på väg. Det har hänt förut. Redan våra förfäder upplevde samma känsla; upphetsning blandat med en fruktan för det okända.

Och nu är det inte julafton vi pratar om. Nej, det ska vi säga er sannerligen. Långt innan trassliga julklappssnören, brinnande halmbockar och fetlagda skäggmumrikar i toppluva så är det dags för en liknande festlighet, även den med fina traditioner:

Klass 2A:s julfest!

Ta på era ruggigaste galoscher och stånga er sedan fram genom horder av hundägare, stavgångare och julhandlare, vik inte för horisontalregn eller drivis och låt för allt heligt inte mörkret eller kylan sätta sina svarta tänder i era vador. Vägen är lång och farorna är många, men målet hägrar likt den fetaste gräddtårta på bordet i fattigstugan.

Gräddtårtan heter denna kväll Klass 2A:s luciatåg.

Vi ber er, släkt och vänner i allmänhet och föräldrar och syskon i synnerhet, kom och lyssna och titta på barnens luciatåg på torsdag för ni kommer att bjudas på riktigt, riktigt bra musik och sång framförd av riktigt trevliga och goa barn.

Julfesten startar kl.18 med god glögg och mingel, fikakorg har ni förstås tagit med själva. Det bedårande luciatåget sprakar loss efter minglet och sedan är det fika och lek och gemenskap.

Entrén är gratis..., men vi är nitiska med vår försäljning av lotter och ni ska ha goda skäl för att komma undan inkvisitionen. Vi har nämligen fått in många fina vinster från er föräldrar, det ska ni ha ett stort varmt tack för.

Varmt välkomna hälsar vi klassföräldrar!
Vi ses på torsdag kl.18 i Aggerudsskolans matsal

ps. Glöm inte att ta med farmor, morfar, grannen, prästen, kusinen m.fl. så vi får in mycket pengar på lotteriet.

Snacka om att lägga ribban på mars!!!

Helt plötsligt känner jag att jag nog inte är lämpad att ta efter detta energimonster ....

Ser inget, hör inget!

Älsklingen behöver glasögon.

... och det känns som om det är dags att införskaffa dom snart, för han kan inte läsa tvättrådet på kläderna.

vissa mornar behöver han hörapparat oxå.

När man inte kan få allt undrar jag vilket som är viktigast...

att han inte ser mina skavanker eller hör all skit jag säger.

Natten

... kvart över 2 gick sirenen igång.

fast då var det Jonatan som var ledsen. Trösta, trösta och allt var bra igen.

Sen dröjde det till 6.15 innan det vaknades igen... och då var det lilltösen. som ville göra morgon.

Gissa hur många gånger JAG vaknat?

Sprungit på toan
Vaknat för att vända mig om
Stirrat på klockan
Vaknat och kollat om älsklingen sover brevid mig eller är uppe med någon av barnen
Insett att jag inte ställt klockan på ringning
Vaknat igen för att vända mig om
och då var det lika bra att kissa... igen
Vaknat och paniklyssnat, på tystnad

Sova kan man göra när man blir gamal - och jag är SNART där!!!

Tisdagstema - Nära

Idag är Tisdagstemat  nära....
och det fanns massor av sätt att tolka det ämnet. Min första tanke var att ta en snygg och bra närbild... men det hittade jag ingen som jag tyckte toppade den bild jag tillslut valde.

Denna bild symboliserar närheten mellan mina två yngsta barn...
och som det nog syns på bilden så brister de båda ut i gråt sekunden efter att bilden tas... för de nyper nämligen till varandra. Äkta syskonkärlek när den är som bäst! ;-)
Och som bonusbild:

Syns det att vi är NÄRA släkt? *haha*
klicka om du vill se den i större format
Prioritering

Prioriteringsordning

Vara vaken halva natten

Dra ut alla plastbyttor ur skåpet medans mamma borstar tänderna

Stå i ett hörn och bajsa medans mamma sätter på sig jeans

Dra mamma i håret medans mamma sitter i soffan och halvslumrar

Hälla ut brorsans småbilar medans mamma bäddar

Dra ut alla kläder ur garderobens nedre halva medans mamma stirrar tomt i intet

Kolla in soppåsens innehåll medans mamma funderar på lunch

Knäppa av och på, av och på, av och på alla lämpor på övervåningen medans mamma skriver inlägg....

Varför är hon inte trött och vill sova? Snälla!!!

Linderesan

Igår var jag ju till Lindesberg och hälsade på Indra och Sandra.

Gee, så trevligt det var. :-)

Vi fick god mat - bakad potatis och kycklingröra.

Självklart betedde jag mig så som man inte ska göra när man träffar nya människor - jag åt för mycket, pratade för mycket och skrattade säkert för högt ;-).... men som sagt, jag hade jättekul.

Deras klimpar var hur söta som helst. Emil var ett riktigt leende charmtroll som var superduktig på att prata. Där insåg jag att Joline låg i lä! Och Wilde..... himmel vilken sötnos. Där kommer Indra att få problem med tjejerna när han växer upp! :-)

Och Lindesberg ligger långt bort. Och utan pappas GPS hade jag aldrig hittat. Jag skulle inte hitta tillbaka dit idag utan GPS, det är en sak som är säker.

Det var bra nära att jag inte ens hittade MED GPS.... jag tror jag är en av få som lyckats med konstsycket att åka fel fast jag fick fortlöpande direktion att "sväng höger här framme"... både på dit OCH hemvägen!!! :-)

Efter jul kommer tjejerna (och småkillarna) komma hit. Det ska bli kul!!!!

Natt terror

Sedan vi kom fårn USA har Jolines sömn varit allt annat än "som en klocka". Hon har vaknat vid 5 tiden och vägrat somna om annat än på soffan med pappa.

I natt blev det snäppet värre.

Hon vaknade straxt efter midnatt och höll sedan pappa uppe till klockan 2. Först då tröttnade jag rejält och tog över.

Stenhårt körde jag med buffning och ramsande. (Se "sova hela natten-kur" kategorin)

Självklart var vi vakna mest hela morgonsidan, men hon var kvar i sin säng hela tiden, vilket är ett steg åt rätt håll! Och hon lyckades somna om 1½ timme straxt innan de andra barnen skulle upp.

Själv har jag inte sovit alls. Kanske inte kan förvänta sig det heller när jag låg på en lekmatta i bara morgonrock och tryckte.

I natt som kommer hoppas jag att det kommer att bli liiite bättre. För jag vet inte om jag klarar av en dag till med känsla att jag är bakis....

Lång resa?!?

Idag ska jag till Lindesberg och träffa Indra och Sandra.

Jag har inte den blekaste aning om vart Lindesberg ligger egentligen.

Idag kollade jag vägbeskrivningen jag fått av Indra, med medföljande telefonnummer om jag kommer vilse.

Hon har annat riktnummer än mig!

Hur långt ska jag egentligen????

RSS 2.0